Интересът към ваксините срещу Covid-19 е в застой, алармират лекари от

...
Интересът към ваксините срещу Covid-19 е в застой, алармират лекари от
Коментари Харесай

Слаб интерес към Covid ваксините в Благоевградска област



Интересът към ваксините срещу Covid-19 е в застой , сигнализират лекари от имунизационните центрове в Благоевградска област. В разгара на следващата вълна и бясната скорост на разпространяване на Омикрон разновидността,  скептицизмът на хората към имунизациите е по-голям от страха да не се заразят

Времето на опашките пред имунизационните центрове отмина и това се забелязва натрапчиво. Коридорът пред имунизационния кабинет в РЗИ-Благоевград, който по традиция е най-предпочитаното място за имунизация, е празен. 

Данните на инспекцията демонстрират, че  от началото на седмицата до момента са сложени към хиляда ваксини. Две трети от тях са втора игла и бустерна доза . С бустер към този момент са близо 18 хиляди поданици на региона, което е под 5 %. 

Четвърта доза, която не влиза в статистиката, са си сложили единствено няколко лекари. 

Дори тласъкът за пенсионерите не се отразява на слабия интерес. 

Медиците са сюрпризирани от внезапната смяна на картината, показа пред БНР  доктор Павлин Янкулски :

" Вариантът Омикрон не прави пробив във имунизациите  - последните данни демонстрират, че 6 месеца след направена ваксина против Covid-19 има възможност единствено леко да се разболееш, нищо повече, а при направена бустерна доза - тази възможност напълно, напълно се минимизира.... По същия метод и при преболедуването - оказа се, че  това, че си преболедувал - не значи, че си предпазен , като минат 6 месеца можеш отново да се заразиш. И такива случаи има -  има и имунизирани, които се разболяват леко, и преболедували, които се разболяват леко . Но тези, които не са нито имунизирани, нито преболедували - обикалят лечебните заведения и се молят и за кревати, и за медикаменти ". 

Д-р Янкулски акцентира, че увеличеният интерес към имунизирането, което се наблюдаваше в дните към Коледа и при започване на януари, е било поради ползата към слагане на бустерни дози :

" Интересът към слагане на първи имунизационни дози не е скочил. От всички, направени досега ваксини, към 10% са първа игла, всичко останало са бустерни дози ".

Медикът изрече неразбиране за какво хората избират да се заразяват и да преминат през всички опасности, затруднения и постковид синдроми, вместо да се имунизират.

Репортаж на Кети Тренчева в предаването " Хоризонт за вас " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР